Zdrowe pieczywo bez glutenu

Moje problemy zdrowotne zaczęły się już w okresie dojrzewania. Jako nastolatka cierpiałam na częste bóle brzucha i traciłam na wadze. Wizyty u lekarzy nie przynosiły oczekiwanych rezultatów i nikt nie wiedział co mi dolega.

Smaczne pieczywo bez glutenu

pieczywo bezglutenoweKażda osoba która zmaga się z problemami zdrowotnymi w jakiś sposób się do nich przyzwyczaja i a w późniejszych okresach akceptuje. Tym częściej zdarza się to u ludzi którzy nie otrzymali żadnej diagnozy. Tak również było w moim przypadku, przyzwyczaiłam się do bólów brzucha, zaparć i biegunek tłumacząc sobie, że dużo się stresuję i źle odżywiam. Jednak jakiś czas temu podczas szczerej rozmowy z koleżanką, która jest dietetykiem uświadomiłam sobie, że mogę mieć niezdiagnozowaną celiakię. Choroba ta często rozwija się latami zanim lekarz postawi trafną diagnozę i włączy odpowiednie leczenie. Wśród wielu ludzi panuje błędne przeświadczenie, że choroba ta atakuje jedynie dzieci. Jednak według najnowszych badań nawet 60% chorych stanowić mogą dorosłe osoby. Rozmowa ze znajomą zmotywowała mnie do działania. Ustaliłyśmy, że zanim zostanę zbadana pod kątem celiakii z mojej diety wykluczymy produkty zawierające gluten. I tak w mojej nowej diecie pojawiło się pieczywo bezglutenowe, płatki, mąka czy makaron. Miałam przy zakupach zwracać dużą uwagę na produkty jakie wkładam do koszyka i dokładnie czytać skład. Największe obawy miałam co do pieczywa. Obawiałam się że bułki czy chleb będą miały zniechęcający smak. Jednak pieczywo bez glutenu okazało się bardzo smaczne. Aktualnie można kupić wiele rodzajów takiego pieczywa i wybrać to, które najbardziej nam smakuje. Po wykluczeniu z diety glutenu zaczęłam czuć się znacznie lepiej, a moje objawy chorobowe znacznie ustąpiły.

Badania DNA jednoznacznie potwierdziły, że choruję na autoimmunologiczną chorobę układu pokarmowego jaką jest celiakia. Odpowiednia dieta bez glutenu pozwoliła mi na rozpoczęcie walki o własne zdrowie i lepsze samopoczucie.