Zawsze myślałam, że niekoniecznie nadaję się na handlowca. Jakoś nie mogłam wyobrazić sobie siebie jako osoby z darem przekonywania. Jednak widocznie miałam niską samoocenę, bo jak się okazało praca ta była właśnie dla mnie. Może brało się to stąd, że każdy mój klient darzył mnie wielką sympatią i chętnie ze mną współpracował? Trafiłam na ciężki orzech do zgryzienia, czyli towar do sprzedania, a mianowicie wyposażenie do różnych lokali gastronomicznych.
Sprzedaż wyposażenia do gastronomii
Nie wiedziałam tak do końca od czego to było zależne. Ale myślę, że po prostu kucharze mają inną mentalność, a ja musiałam się jej w niedługi czas nauczyć. Oczywiście pierwsze próby sprzedaży były jak najbardziej nieudane. Jednak dałam sobie więcej czasu, a za priorytet postawiłam zapoznanie się perfekcyjnie ze sprzętem i połączenie tego z oczekiwaniami moich klientów. Szybko okazało się, że wyposażenie do gastronomii nie jest aż takie straszne a i mogę z łatwością powiedzieć o każdym z akcesoriów coś w stylu mocnej strony. To właśnie tego oczekiwali moi klienci. Musiałam przede wszystkim właśnie wyczuć na czym będzie im zależało najbardziej i z czym w sprzęcie wiążą duże nadzieje. Sprzedawałam wyposażenie do gastronomii wykonane ze stali nierdzewnej. To był materiał rekomendowany, najbardziej odporny a na dodatek najlepszy w kwestii higieny. Kiedy zaczynałam właśnie od tego, nastawienie moich klientów zmieniało się diametralnie. Widać było, że jest to cecha, na której im zależy. Już wtedy wiedziałam w którą stronę iść i do czego dążyć. Okazało się, że naprawdę polubiłam sprzedawanie wyposażenia do gastronomii, a jeszcze bardziej te zniżki w każdej z napotkanych restauracji. Robiłam sobie w kucharzach przyjaciół i to się dla mnie liczyło.
Sprzedaż była całym moim życiem. Jednak bardzo szybko przekonałam się, że warto poszerzać horyzonty. Cieszyłam się z nawiązanych kontaktów i z tego, że mogę w razie czego się do któregoś z moich przyjaciół zwrócić. Podejście moje do życia się bardzo zmieniło i jakoś tak było mi lżej. Wyposażenie do gastronomii odmieniło moje perspektywy.