Gdzie zbudować piec kaflowy?

Konstrukcja nazywana piecem kaflowym ma służyć przede wszystkim do ogrzewania pomieszczeń i dlatego nie powinniśmy się nigdy dziwić, że w jego wnętrzu będzie płonął ogień o naprawdę wysokiej temperaturze. Żeby ten proces mógł zachodzić długo i bez żadnych przeszkód piec musi być najpierw wykonany w sposób naprawdę profesjonalny i z uwzględnieniem wielu szczegółów.

Jak rozpalać ogień w piecach kaflowych?

budowa pieca kaflowegoOgień w takim piecu możemy zainicjować na wiele różnych sposobów, bo nawet zapalarki wykorzystujące gaz sprawdzą się tutaj naprawdę dobrze, gdyż wnętrze podajnika jest wykonane z żeliwa odpornego na działanie ekstremalnie wysokich temperatur. Alternatywą dla gotowego wkładu będzie w przypadku takiego pieca wykorzystanie po prostu samych drzwiczek żeliwnych i wykonanie palenisko z cegieł szamotowych. Budowa pieca kaflowego może być jednak przeprowadzona tylko i wyłącznie w miejscu, gdzie znajduje się stabilne podłoże. Wynika to, chociażby z dużego ciężaru czegoś takiego. Profesjonalny zdun na pewno podpowie nam, że taki piec powinien znajdować się w odległości około 2 m od komina i jest to odległość maksymalna. Taki piec może znaleźć się nie tylko w pokoju, ale również kuchni. Wersje kuchenne najczęściej wyposażone są odpowiednie piekarniki i wtedy kanały prowadzi się tak, żeby ciepło ogrzewało piekarniki równomiernie z każdej strony. To kluczowe dla ich funkcjonowania.

Przy budowie pieca uwzględnia się również konieczność regularnego dostępu do wspomnianych tutaj kanałów. Można je swobodnie czyścić z nadmiaru sadzy, ponieważ pozwalają na to kółka zakładane potem przy użyciu zaprawy. Nie ma problemu z ich wielokrotnym zakładaniem i zdejmowaniem. Przy piecu kafle montuje się dodatkowo przy użyciu specjalnych metalowych elementów.