Żywność pakowana próżniowo 

Produkty spożywcze możemy podzielić na te szybciej i wolniej się psujące. Wszelkie suche produkty jak kasze, płatki, makarony nie wymagają szczególnych opakowań. Jednak jeśli chodzi o żywność taką jak mięso, sery, owoce, warzywa, aby jak najdłużej były świeże, stosuje się specjalne opakowanie. Najlepiej nadają się do tego opakowania próżniowe.

 Zalety pakowania próżniowego żywności

pakowarki próżnioweDzięki wynalazkowi jakim są pakowarki próżniowe, mamy możliwość znacznego przedłużenia terminu przydatności do spożycia, produktów szybko psujących się. Dzięki zapewnieniu beztlenowych warunków, bakterie tlenowe, przyspieszające psucie się żywności nie mają możliwości rozwoju. Ponad to żywność pakowana próżniowo nie wysycha, a także dłużej zachowuje świeżość, swój smak i właściwości odżywcze. Dużą zaletą pakowania próżniowego jest uniwersalność, bowiem próżniowo możemy zapakować dowolny produkt, nie ma ku temu ograniczeń. Mogą to byś produkty po obróbce termicznej jak np. mięso wędzone, kiełbasy, szybki, ryby wędzone, pieczone, a także produkty surowe oraz pieczywo. Problemu nie stanowi także konsystencja, albowiem w opakowania próżniowe niekiedy pakuje się również produkty półpłynne jak przeciery. Co najciekawsze jednak, że obecnie pakowanie próżniowe nie jest dostępne tylko dla zakładów przemysłowych, albowiem pakowarki próżniowe możemy obecnie zakupić nawet na własny użytek domowy. Ich cena szacuje się od 100 do kilku tysięcy złotych.

Zakup urządzenia z możliwością odsysania powietrza zdecydowanie ograniczy wyrzucanie jedzenia, a także pozwoli na lepsze planowanie zakupów co przełoży się na lepszą organizację czasu, a także miejsca w lodówce, albowiem produkty pakowane próżniowo, zajmują go tyle ile sam produkt. Zatem dokonując zakupów, warto wziąć pod uwagę te pakowane w folię próżniową.